Space Haven – Food Growth Times

The Average Time It Takes to Grow the Four Food Ingredients

Note: Credit goes to GodofConquest95

Fruit, Vegetables, Nuts & Seeds, and Artificial Meat

So after doing some tests, using the grow beds in the abandoned mining station, I managed to test a few things:

Plants have an eight cycle grow phase:

  1. 0% – 12.5% – Planting Phase
  2. 12.5% to 25% – Tending crops
  3. 25% to 37.5% (38%) – Tending Crops
  4. 37.5% (38%) to 50% – Tending Crops
  5. 50% to 62.5% (63%) – Tending Crops
  6. 62.5% (63%) to 75% – Tending Crops
  7. 75% to 82.5% (83%) – Tending Crops
  8. 82.5% (83%) to 100% – Harvest Phase

Time to grow each food type (with the 10% growth time research calculated in):

Vegetables and Fruits, at 100% growing rate, go up one percent per hour. Meaning, if kept at that rate, it takes 90 hours, 3.75 days, per growth cycle.

Nuts & Seeds, at 100% growing rate, go up one percent every ninety minuets. Meaning, if kept at that rate, it take 135 hours, 5.525 days, per growth cycle.

Using the metrics I used in my earlier post, 2 Fruits and Vegetables per 1 Artificial Meat and Nuts & Seeds, I came to this calculation:

  • Number of dedicated Fruit beds: Fruit per day x growth time = 2 x 3.75 = 7.5 (8)
  • Number of dedicated Vegetable beds: Vegetables per day x growth time = 2 x 3.75 = 7.5 (8)
  • Number of dedicated Nuts & Seeds beds: Nuts & Seeds per day x growth time = 1 x 5.525 = 5.525 (6)
  • Number of dedicated Artificial Meat beds: Artificial Meat per day x growth time = 1 x 5.25 = 5.25 (6) (Needs to be verified)

Totaling twenty-eight grow beds per ten crew. (8 + 8 + 6 + 6 = 28)

I then took this data and used it to find a meeting points using LCM:

I found the LCM equated to forty-five days for all three.

  • 3 3/4 x 12 -> 15/4 x 12/1 -> 180/4 = 45 days
  • 5 5/8 x 8 -> 45/8 x 8/1 -> 36/8 = 45 day

Meaning every 12 growth cycles of Fruits and Vegetables is equal to 8 growth cycles of Nuts & Seeds.

  • The amount of Fruits grown every forty-five days is ninety-six. (8 x 12 = 96)
  • The amount of Vegetables grown every forty-five days is ninety-six. (8 x 12 = 96)
  • The amount of Nuts & Seeds grown every forty-five days is forty-eight. (6 x 8 = 48)
  • The amount of Artificial Meat grown every forty-five days is forty-eight. (6 x 8 = 48) (Needs to be verified)
  • The amount of Fruits consumed every forty-five days is ninety. (2 x 45 = 45)
  • The amount of Vegetables consumed every forty-five days is ninety. (2 x 45 = 45)
  • The amount of Nuts & Seeds consumed every forty-five days is forty-five. (2 x 45 = 45)
  • The amount of Artificial Meat consumed every forty-five days is forty-five. (2 x 45 = 45)

Meaning you would have a surplus of six Fruits, six Vegetables, three Nuts & Seeds, and three Artificial Meat (Needs to be verified).

However, once factoring in the time it takes to tend them six times, the 75% reduction in growth during that time, and the travel time to get there, you should break even, if not slightly above.

Helena Stamatina
About Helena Stamatina 2739 Articles
My first game was Naughty Dog’s Crash Bandicoot (PlayStation) back in 1996. And since then gaming has been my main hobby. I turned my passion for gaming into a job by starting my first geek blog in 2009. When I’m not working on the site, I play mostly on my PlayStation. But I also love outdoor activities and especially skiing.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*